Vervuilde paracetamol – Apotheek Medisch Centrum Schiebroek – info@apotheekmcs.nl

Terug naar overzicht

Vervuilde paracetamol

Verschillende media berichten over paracetamol met een kankerverwekkende vervuiling. We kunnen ons voorstellen dat u zich daar zorgen over maakt.

Wat is er aan de hand?

Het NRC Handelsblad en Zembla hebben onderzoek gedaan naar een Chinese fabrikant van de grondstof paracetamol. In de geteste grondstof werd een vervuiling gevonden: para-chlooraniline (PCA). PCA is mogelijk kankerverwekkend. Veel fabrikanten van paracetamol-tabletten maken gebruik van de grondstof uit deze fabriek.

Hoe kon dat gebeuren?

Bij de productie van medicijnen kunnen in zeer kleine hoeveelheden andere chemische stoffen ontstaan. Er gelden strenge limieten voor dit soort stoffen. Deze stoffen mogen dus wel in paracetamol zitten, zolang de hoeveelheid onder een veilige limiet blijft.

Hoe groot is de kans op kanker?

Voor PCA geldt de strikte limiet van maximaal 34 microgram inname per dag. De paracetamol die NRC en Zembla lieten onderzoeken, vallen ruim onder deze limiet. Als 100.000 mensen levenslang de maximale dosering van deze paracetamol zouden slikken, krijgt 1 persoon extra kanker. Bij kortdurend gebruik is het risico nog vele malen lager. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) staat de veiligheid van paracetamol daarom niet ter discussie.

Waarom ligt de limiet voor PCA in voedsel lager?

De media berichten ook over een andere limiet voor PCA: die van Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). In voedsel mag nog minder PCA zitten dan in medicijnen. Dat komt omdat je medicijnen niet zomaar gebruikt, maar alleen bij een klacht of ziekte. Bovendien kun je van voedsel veel meer binnenkrijgen dan van een geneesmiddel: er geldt een maximale hoeveelheid tabletten paracetamol per dag, terwijl er voor voedsel geen maximum is.

Advies

Wij adviseren u om niet zomaar te stoppen met het gebruik van paracetamol. Doe dit alleen in overleg met uw arts. Het gebruik van paracetamol is namelijk veiliger dan het gebruik van andere pijnstillers, zoals aspirine of ibuprofen. Deze pijnstillers geven vaker (ernstige) bijwerkingen en hebben mogelijk wisselwerking met andere medicijnen.

Heeft u nog vragen over de paracetamol dan kunt u ons telefonisch bereiken via 010-4506555.

Publicatiedatum: 13-07-2020

Publicatiedatum: 13-07-2020