Terugroepactie RANITIDINE – Apotheek Medisch Centrum Schiebroek – info@apotheekmcs.nl

Terug naar overzicht

Terugroepactie RANITIDINE

Op 4 oktober 2019 is besloten tot een terugroepactie van het maagmedicijn ranitidine. Medicijnen met ranitidine zijn mogelijk vervuild met NDMA, een kankerverwekkende stof.

Wat is ranitidine?
Ranitidine is een maagzuurremmer. Het kan worden voorgeschreven op recept. Het is ook zonder recept te koop bij apotheken en drogisten (merknaam Zantac).

Om welke producten gaat de terugroepactie?
Van de meeste ranitidinemedicijnen in Nederland is op dit moment nog onbekend of ze vervuild zijn met NDMA. Omdat het wachten op testresultaten lang duurt, is besloten om alle medicijnen met de werkzame stof ranitidine uit voorzorg terug te roepen.

Gebruikt u ranitidine?
Alle gebruikers van ranitidine worden door de apotheek middels een brief geïnformeerd. Gebruikt u een medicijn met ranitidine? Breng dat dan terug naar de apotheek. U krijgt van ons, in overleg met uw huisarts, een ander maagmedicijn.

Hoe groot is het risico op kanker?
Het risico op kanker voor gebruikers van ranitidine is nog niet met zekerheid vastgesteld. Op basis van de huidige beschikbare informatie wordt dit risico ingeschat als zeer klein.

Meer informatie
Voor vragen over deze terugroepactie kunt u contact opnemen met de apotheek via telefoonnummer 010-4506555 (ma t/m vr 08.00-17.30 uur), of middels een e-consult via MijnGezondheid.net. Daarnaast heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een website met ‘vragen en antwoorden’ over deze terugroepactie.

Publicatiedatum: 07-10-2019